- Можна, але ...
- Мінуси вегетаріанства
- Плюси рослинної їжі
- Думати про двох
- Оптимальний раціон важливі нюанси
- ISIDA радить
Можна, але ...
Відмова від продуктів тваринного походження пов'язана з різними причинами: етичними, релігійними, медичними. І, якщо питання принципове, фахівці не заперечують. Однак зазначають, що це не найкращий раціон харчування для здоров'я вагітної жінки, адже в тваринної їжі є речовини, відсутні в рослинних продуктах і які не синтезуються організмом. У той же час, якщо жінка багато років дотримується вегетаріанської меню, її ферментні системи відвикають перетравлювати продукти тваринного походження і різкий перехід на традиційне харчування може погіршити її стан, створити додаткове навантаження на організм.
Мінуси вегетаріанства
- Залізодефіцит. Гемовое залізо, повноцінно засвоюється організмом, міститься тільки в м'ясі.
- Брак жиророзчинних вітамінів. Вітамін А є в м'ясі, молоці і кисломолочних продуктах, яйцях, а з рослинних продуктів лише в обліписі. В інших же овочах-фруктах міститься його провітамін, бета-каротин, який організм повинен ще переробити, щоб перетворити в вітамін А. Вітамін D міститься в рибі (жирі риб) і жовтку. Влітку під впливом ультрафіолетових ранкових і вечірніх сонячних променів вітамін D може синтезуватися в шкірі. А взимку джерелами такого необхідного для формування кісткової системи дитини вітаміну є вищезгадані продукти харчування.
- Нестача незамінних амінокислот з високобілкових продуктів тваринного походження. Незамінними ці амінокислоти називаються тому, що замінити їх або синтезувати організм не може. А саме ці амінокислоти забезпечують процеси зростання, в тому числі і у малюка. У м'ясі, молоці та яйцях понад 15% білку. У сої - 30%, в квасолі - 20%. Але! Білок з рослин містить мало незамінних амінокислот, має зовсім інші властивості і важче засвоюється. Якщо у молочного білка коефіцієнт ефективності (показник того, скільки власного білка організм синтезує з 1 г сировинного) - 2,5, то у сої - 0,5. А це означає, що для забезпечення нормального росту і функціонування організму людини треба їсти рослинної їжі набагато більше.
ВАЖЛИВО! У вегетаріанців зі стажем видозмінюються процеси білкового обміну, відкриваються нові можливості для синтезу цієї речовини. І все ж, проблема дефіциту білка залишається актуальною.
Плюси рослинної їжі
- Є джерелом водорозчинних вітамінів.
- Сприяє очищенню організму від токсинів за рахунок вмісту великої кількості клітковини, пектинів, вітамінів-детоксикантів.
- Містить багато магнію, який регулює стан матки, нормалізує роботу жовчного міхура і кишечника, а також значна кількість калію, що регулює роботу серця і м'язів.
- Не містить холестерину, який засмічує судини.
ВАЖЛИВО! Щоб всі ці корисні речовини засвоїлись, потрібен білок-транспортер, тому ово- і лактовегетаріанство набагато корисніше для здоров'я, ніж веганство.
Думати про двох
Під час вагітності м'які варіанти вегетаріанства цілком припустимі. Головне правило - не змінювати раціон харчування різко: якщо людина довго не споживає продуктів тваринного походження, організм перестає виробляти ферменти, необхідні для їх розщеплення. Тому, з'ївши м'ясо, майбутня мама може відчути тяжкість, дискомфорт. Ось чому потрібно звернутися до дієтолога - фахівець розробить тактику і відповідний раціон харчування на всі періоди вагітності, а також контролюватиме показники, що свідчать про достатнє забезпечення організму потрібними речовинами, які необхідні для нормального розвитку дитини і збереження здоров'я мами.
Оптимальний раціон важливі нюанси
Забезпечення достатньої кількість білка. Саме з білка організм будує м'язову тканину матки, органи і системи дитини. По можливості, бажано також вживати тваринний білок, він міститься в молоці, яйцях. В такому випадку рослинна їжа буде засвоюватися краще в 30 разів!
Правильне поєднання продуктів і вживання їх згідно біоритмам організму. Так, кальцій, який міститься в сирі, кефірі, кунжуті, краще засвоюється організмом вранці і ввечері. Для підвищення біодоступності ці продукти добре доповнити фруктами і зеленню. Залізо краще засвоюється вдень, а його рослинні джерела - гранат, яблуко, кизил, вишня, малина - поєднуються з білкової основою (кефір, йогурт).
Доповнення раціону омега-3 полінасиченими жирними кислотами. Їх багато в морській рибі і горіхах (особливо волоських), гарбузовому насінні і маслах з них, які бажано використовувати в другій половині дня і ввечері.
Вживання йодовмісних продуктів. Йод (180-200 мкг на добу) не тільки забезпечує нормальну роботу щитовидної залози, але і закладає основи інтелекту малюка. Лідер по його утриманню - морська капуста. Для поліпшення засвоєння йоду водорості доцільно поєднувати з джерелами білка, наприклад з м'яким сиром або квасолею.
ISIDA радить
Якщо необхідно, наприклад, при дефіциті кальцію або заліза, дієта вагітної вегетаріанки може бути доповнена біодобавками або медпрепаратами. Для контролю стану жінку запрошують на прийом раз в 2-3 тижні, спостерігаючи за її самопочуттям та вагою. Більше уваги при цьому приділяється біохімічним показникам крові та показника росту дитини, які можуть змінюватись у зв’язку з раціоном мами.
Ми поважаємо погляди наших клієнтів, тому всі рекомендації надаємо максимально коректно, у виді побажань. Ми не закликаємо відмовлятись від звичного раціону харчування, при цьому пропонуємо ще прискіпливіше спостерігати за здоров’ям мами та дитини, і, у випадку необхідності, корегувати харчування. В ISIDA вже народилось немало чудових діток з вегетаріанських сімей. В цілому, важливо зберегти психологічну рівновагу жінки, тоді вагітність буде протікати нормально. Ми допоможемо мамі виносити здорову дитину, для цього в ISIDA є всі засоби та можливості.
Задайте своє запитання
Якщо у Вас виникли запитання, обов'язково задайте їх у клініці Isida за телефонами:
0-800-35-92-86 (для українських операторів зв'язку),
+38-044-455-88-11 (для міжнародних),
через Telegram або Viber за номером:
+38-097-455-88-11
Також можливо задати своє запитання на спеціально створеній для цього формі сайту.