- Що таке прикорм дитини?
- Які ознаки готовності дитини до прикорму?
- Основні правила прикорму
- Що краще пюре чи шматочки?
- Продукти, від яких варто утриматися
- Основні компоненти тарілки здорового харчування
- Алергени та правила їх введення
- Що обов'язково слід пам'ятати про прикорм
Що таке прикорм дитини?
Прикорм дитини - це процес введення нової їжі в раціон дитини, коли лише грудного молока або суміші вже недостатньо для задоволення її харчових потреб.
Коли починати перший прикорм?
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Американська академія педіатрії (ААР), NHS, CDC рекомендують виключно грудне вигодовування для дітей в перші 6 місяців. Європейське та Північноамериканське товариства гастроентерології, гепатології та дитячого харчування (ESPGHAN, NASPGHAN) і Європейська академія алергології та клінічної імунології (EAACI) та UpToDate рекомендують розпочинати прикорм у віці від 4 до 6 місяців.
Які ознаки готовності дитини до прикорму?
- вік дитини орієнтовно 6 місяців, але не раніше 4 місяців
- добре тримає голову, контролює шию
- може сидіти у вертикальному положенні самостійно або з підтримкою
- здатна брати предмети рукою та легко підносити їх до рота
- має харчовий інтерес: зацікавлена саме їжею, а не предметами зі столу, намагається схопити їжу ротом або нахиляється вперед, щоб її отримати
- ковтає, не виштовхує і не випльовує їжу, відвертається, коли не хоче їсти
- проявляє бажання брати участь у сімейних прийомах їжі
Основні види прикорму
- пюре з подальшим переходом на шматочки (педіатричний або педагогічний прикорм)
- BLW-прикорм (від англ. baby-led weaning) або самоприкорм - це підхід до пропонування прикорму, коли дитині дають повну свободу дій у знайомстві з їжею і вона самостійно харчується продуктами в безпечній подачі
Основні правила прикорму
- Продукти прикорму мають бути різноманітними з достатнім вмістом поживних речовин, щоб забезпечувати потреби дитини в розвитку та енергії.
- Грудне молоко або суміш варто пропонувати дитині після подачі прикорму
- Їжа повинна бути правильно приготована в безпечній подачі, без солі, підсолоджувачів, ароматизаторів та консервантів.
- Найкращим вибором для початку прикорму є продукти, що містять залізо та цинк, такі як м’ясо та зернові (гречка, рис, вівсяна та кукурудзяна каші).
- Рекомендовано введення одного продукту за раз з інтервалом у 2-3 дні зі спостереженням за симптомами непереносимості/алергії.
- Перші запропоновані тверді продукти повинні містити лише один інгредієнт і не містити добавок (солі, цукру).
- Комбіноване харчування (наприклад, фруктово-зернові, м’ясо-овочеві комбінації продуктів) можна давати після того, як дитина добре перенесе окремі компоненти.
- Наукових доказів користі введення прикорму в певній послідовності немає.
- Дитина повинна мати власний посуд для прикорму. Залежно від культури можна годувати дитину ложкою або просто чистою рукою.
- Посуд повинен відповідати віку дитини, варто використовувати ложечку, коли дитина починає отримувати прикорм. Пізніше можна використовувати більшу ложку або виделку.
- Комерційні продукти слід подавати з глибокої тарілки, а не з банки.
- Садити дитину варто на дитячий стільчик з опорою для ніг або інше безпечне місце, можна тримати дитину на руках.
Основні аспекти вибору методу прикорму
- Важливо пам’ятати про недостатню кількість досліджень в підтримку або критику методу BLW.
- Не існує гайдлайну з встановленими принципами та правилами BLW, ESPGHAN та Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не включили рекомендації на підтримку данного методу до своїх інформаційних матеріалів. Проте даний метод значно полегшує розвиток правильних харчових звичок.
- Перетирати їжу на етапі введення прикорму чи давати шматочками – вибір батьків. Але з 8 до 10 місяців необхідно почати вводити прикорм шматочками.
- Діти можуть мати особливості розвитку, індивідуальний ступінь готовності до самостійного харчування – це дуже важливо виявляти та враховувати при виборі методу введення прикорму. Первинне рішення необхідно переглянути та змінити, якщо виникають складнощі з годуванням дитини.
- Методи введення прикорму можна комбінувати між собою, дотримуючись принципів безпечної подачі та чуйного годування.
Що краще: пюре чи шматочки?
Пюре | Шматочки |
---|---|
Переваги | |
|
|
Труднощі | |
|
|
Достатня кількість прикормів на добу (за рекомендаціями NHS)
- 6 місяців - 1 раз в день
- 7-9 місяців - малюк поступово переходить до 3-разового харчування
- 0-12 місяців - дитина має звикнути до 3-разового харчування
- з 12 місяців - 3-разове харчування та можливі 2 поживні перекуси
Продукти, від яких варто утриматися
- До 1 року: мед, сіль, коров'яче молоко [як напій], усі напої, окрім води
- До 2 років: додатковий цукор, мед, цукрозамінники, різні чаї, кава та какао
- До 3 років: промислові напівфабрикати, сосиски, ковбаси, пакетовані соки
- До 4 років: цілі горіхи, чай з фенхелем
- До 5 років: сирі/напівсирі продукти тваринного походження (яйця, м’ясо, риба, птиця, сало); непастеризоване молоко та виготовленні з нього молочні продукти; копченості; сирі пророщені паростки; рисові напої
- Риба з високим вмістом ртуті (риба-меч, акула, марлін, тунець жовтоперий/великоокий)
- Лісові гриби (до 12 років)
- Бульйони, рідкі супи, борщ (рідкі перші страви не є обов’язковими в складі здорового раціону харчування)
Половина тарілки має складатися з овочів та фруктів, решту розділіть порівну між цільнозерновими продуктами та корисними білками.
Як давати воду?
Дитині віком від 6 місяців до 1 року потрібно 120-240 мл води на день (0.5 - 1 склянка). Воду варто пропонувати під час їжі та періодично протягом дня у відкритій звичайній чашці/склянці, чашці з соломинкою. Це допомагає формувати правильні звички пити.
Основні компоненти тарілки здорового харчування
Алергени та правила їх введення
Існує 14 алергенів, визнаних найпоширенішими причинами харчової алергії та непереносимості в Європі: молоко, яйця, арахіс, соєві, боби, риба (наприклад, окунь, камбала, тріска), ракоподібні (наприклад, краби, омари, креветки), деревні горіхи (наприклад, мигдаль, волоські горіхи, пекан, кешью, фісташковий горіх), молюски та продукти з них (наприклад, молюски, устриці, гребінці, равлики та кальмари), зернові культури, що містять глютен (пшениця, жито, ячмінь, овес) та продукти з них, кунжут, селера, гірчиця, сульфіти, люпин.
У 2021 році було опубліковано спільне узгоджене керівництво щодо профілактики харчової алергії за погодженням між Американською академією алергії, астми та імунології (AAAAI), Американським коледжем алергії, астми та імунології (ACAAI) і Канадським товариством алергології та клінічної імунології (CSACI).
Згідно даного керівництва: * Рекомендовано введення продуктів, що містять арахіс і яйця, в раціон усіх немовлят незалежно від ризику алергії, починаючи приблизно з 6 місяців; яйце доцільно вживати, не розділяючи білок та жовток. * Пропонується не відкладати введення інших потенційно алергенних продуктів, включаючи продукти з коров’ячого молока, сою, пшеницю, горіхи, кунжут, рибу та молюски, після того, як інші продукти прикорму були введені. * Єдиним винятком є цільне коров’яче молоко, якого слід уникати всім немовлятам віком до 1року з причин, не пов’язаних з алергією. Інші продукти коров'ячого молока, такі як випічка, сир і йогурт, не обмежені до досягнення 1-річного віку. * Після введення алергенів необхідно дотримуватись систематичного вживання цих продуктів для підтримки толерантності. * До початку введення алергенів дитина повинна сприймати кілька типових початкових прикормів (таких як каші, фрукти та овочі). * Алерген повинен вводитися вдома, в першу половину дня, в невеликій кількості; якщо явної реакції немає, можна поступово збільшувати порцію. * Як правило, 1 новий продукт можна вводити кожні 3 дні. * Потенційні алергени потрібно давати разом з іншими продуктами, які були введені попередньо. * Продукти-алергени повинні вводитися обережно, бо реакція може бути вже на перше введення.
Що обов'язково слід пам'ятати про прикорм
- Проконсультуйтесь із вашим педіатром, перш ніж розпочинати прикорм.
- Від 6 до 12 місяців грудне молоко (або суміш) все ще є основним джерелом харчування для дитини, тверда їжа поступово почне складати більшу частину раціону. Грудне молоко (або суміш) забезпечує половину або більше енергетичних потреб дитини у віці від 6 до 12 місяців і одну третину енергетичних потреб та інших високоякісних поживних речовин у віці від 12 до 24 місяців.
- Наявність зубів та вага дитини не мають вирішального значення у рішенні почати прикорм.
- Прикорм має бути своєчасно введеним, поживним, смачним, привабливим, безпечним, економічно доступним, зручним для вживання дитині та мінімально стресовим для батьків.
- Не засмучуйтесь, якщо дитина їсть мало. Завдання прикорму в перші місяці не нагодувати дитину, а познайомити з новими продуктами та смаками, сформувати правильні харчові звички.
- Пропонуйте продукти без тиску, заохочення цікавості дитини до вивчення їжі впливає на формування здорової харчової поведінки в майбутньому
- Уникайте використання їжі як методу виховання в ролі покарання або винагороди, а також для відволікання уваги. Не використовуйте відволікаючі фактори під час їжі (мультфільми, телефони, книжки).
- Для дитини важливий досвід: щоб сформувати уявлення про продукт (смак, запах, вигляд), потрібно спробувати його від 2 до 15 разів у різних подачах та формах. Давайте дитині можливість досліджувати їжу (гратися, нюхати, облизувати, роздавлювати).
- Важливо навчати дитину харчовим звичкам, починаючи з першого знайомства з їжею, підтримувати харчовий інтерес та безпечне і позитивне середовище під час їжі. Дослідження показують, що спільні прийоми їжі позитивно впливають на розвиток дітей.
Запис на прийом до педіатра
Якщо Вам потрібна консультація педіатра, то обов'язково запишіться на прийом до хорошого лікаря в клініці Isida за телефонами:
0-800-35-92-86 (для українських операторів зв'язку),
+38-044-455-88-11 (для міжнародних),
через Telegram або Viber за номером:
+38-097-455-88-11
або заповніть заявку на сайті.
Також можливо задати своє запитання щодо прикорму дитини на спеціально створеній для цього сторінці.