Підтримувати в період вагітності потрібну вагу важливо не тільки з естетичної точки зору. На кону – здоров'я мами і малюка.
ЗА ПРАВИЛАМИ
Набір ваги під час виношування дитини – серйозний показник. Його збільшення залежить від вихідних даних жінок. Так, за 9 місяців очікування молоді мами з низьким індексом маси тіла можуть набрати 15-17 кг, з середнім – 10-12, з високим – 6-8 кг. Струнким жінкам не варто турбуватися, якщо протягом перших тижнів вагітності стрілка вагів відхилиться від звичної мітки на кілька кілограм.
Накопичення жирової тканини – природна потреба організму, адже такий прошарок не тільки зіграє роль енергетичної комори, а й стане «депо» для гормонів, необхідних для виношування плоду. Повним жінкам слід збалансувати раціон харчування таким чином, щоб накопичений раніше запас жирової тканини частково витрачався на забезпечення енергетичної складової життєдіяльності. Однак, при цьому не можна забувати про речовини, необхідні для розвитку крихітки.
НАЙПОТРІБНІШІ
Основний будівельний матеріал, потрібний для зростаючих матки і плоду, – білок. Необхідна кількість цієї речовини розраховується так: 0,75 г на кожен кілограм ваги + ще 10 г щодня. Це досить багато, особливо якщо врахувати, що, наприклад, в 100 г м'яса міститься всього 20 г чистого білка. Тому один з білкових продуктів – м'ясо, риба, яйця, сир, білі сири або кисломолочні продукти з бактеріальними культурами – повинен бути включений до кожного прийому їжі. Крім забезпечення синтезу м'язової тканини дітородних органів і тканин плоду, білок також:
- сприяє повноцінному засвоєнню вітамінів і мінералів: потрапляючи в організм, він доставляє в клітини вітаміни, мінерали та жирні кислоти.
- дає відчуття ситості: білкова їжа знижує потребу у вуглеводній – головну причину надмірної ваги (рекомендується привносити білковий компонент у фруктово-ягідні та овочеві страви).
- допомагає підтримувати нормальну вагу: перетравлювання білків вимагає від організму набагато більше зусиль, ніж розщеплення вуглеводів і жирів.
ВИКЛЮЧИТИ РИЗИКИ
Майбутня мама повинна пам'ятати, що вжиті нею в надмірній кількості вуглеводи обумовлюють метаболічну перебудову у плода. В організмі дитини закладається багато жирових клітин, і в майбутньому він буде схильний до ожиріння і супутніх проблем. Але, при цьому не можна впадати і в крайнощі: ні в якому разі не приймайте самостійних рішень про розвантажувальні дієти. Деякі продукти (наприклад, кисломолочні – забезпечують потребу організму в кальції) необхідні в раціоні щодня. Коригування харчування повинне проходити тільки під наглядом лікаря, з урахуванням результатів аналізів і УЗД.
ISIDA радить:
ТОП-5 ПРАВИЛ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ХОРОШОЇ ФОРМИ
-
Їжте із задоволенням. «Мені – смачно!» – Основний посил, який отримує мозок. Насолоді їжею не повинен заважати ні телевізор, ні смартфон. Повідомити новину друзям Ви ще встигнете, краще розкажіть своєму малюкові про дивовижну страву, яка зараз перед Вами.
-
Ретельно пережовуйте. Завдяки цьому смакові рецептори довше будуть аналізувати кожен шматочок. Крім того, добре подрібнена їжа не викличе тяжкості у шлунку.
-
Приймайте їжу не поспішаючи. Істинне насичення настає, коли глюкоза всмоктується в шлунку, і мозковий центр, відповідальний за почуття голоду, отримує відповідний сигнал. Цей процес займає не менше 20 хвилин.
-
Не пийте відразу після їжі. По-перше, рідина розбавляє шлунковий сік і погіршує травлення. По-друге – очищає смакові рецептори, у результаті чого скорочується час, відведений на гастрономічне задоволення.
-
Не допускайте розтягування шлунка. Їсти потрібно дрібно, невеликими порціями. Важливо припиняти прийом їжі до того, як виникне відчуття переповненості.
Стан очікування малюка збільшує енерговитрати організму жінки лише на 150 ккал в день у першій половині вагітності і на 300 ккал – у другій. При цьому, фізична активність мами знижується. Тому, порада «їсти за двох», яку можна почути від старшого покоління, – необґрунтована. У той же час, важливо врахувати, що мати і дитя мають потребу у великій кількості білків, вітамінів і мінералів.
Ви завжди можете записатися на консультацію лікаря-нутриціолога.
Задайте своє запитання
Якщо у Вас виникли запитання, обов'язково задайте їх у клініці Isida за телефонами:
0-800-35-92-86 (для українських операторів зв'язку),
+38-044-455-88-11 (для міжнародних),
через Telegram або Viber за номером:
+38-097-455-88-11
Також можливо задати своє запитання на спеціально створеній для цього формі сайту.