Часи роботи
  • ISIDA Медмістечко
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 21:00
  • ISIDA Оболонь
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Лівобережна
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Печерськ
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00

Тест на сумісність для продуктів – розповідає дієтолог-нутриціолог Наталія Велика

10 січня 2018

Як поєднувати їжу та напої з максимальною користю для організму – пояснює дієтолог-нутриціолог, лікар з гігієни харчування клініки ISIDA, кандидат медичних наук, доцент, Лауреат премії Національної академії медичних наук України Наталія Велика.

Вибір на користь здорових страв та чистої води – рішення правильне й очевидне. А щодо їх одночасного або почергового вживання можна зустріти протилежні думки. «Пиття під час їжі знижує концентрацію шлункового соку, страви погано перетравлюються», – стверджують одні джерела. «А супи? Хіба вони шкодять здоров’ю? І чи така вже небезпечна чашечка чаю по завершенні сніданку?» – не без резону перепитують інші.

«Звісно, про пряму шкоду одночасного вживання розмаїтих страв та напоїв не йдеться, – уточнює Наталія Володимирівна Велика. – Однак у контексті фізіології харчування це питання зовсім не є надуманим. Продукти, у тому числі й напої, варто поєднувати так, щоб вони не заважали один одному в ході природних процесів перетравлювання їжі та всмоктування поживних речовин». Отже, що варто врахувати?

ВОДНИЙ РЕЖИМ

Невинна на перший погляд звичка запивати їжу дійсно може призвести до небажаних наслідків – передусім, до несвідомого переїдання. Шматочки їжі легше й швидше проковзують у стравохід і менше пережовуються. Окрім того, кожен ковток води омиває смакові рецептори і мозок не встигає отримати свою законну порцію задоволення від з’їденої порції, він вимагає ще і ще. В результаті перерозтягується шлунок, з’являються зайва вага та всі інші супутні негаразди.

Тому пиття необхідної кількості води (а щодня – це 30 мл на 1 кг маси тіла) бажано розподілити між прийомами їжі. Чудове рішення – взяти за звичку випивати склянку води зранку, за 30-40 хвилин до сніданку.

Протягом дня воду також варто пити за півгодини до їжі, щоб не порушувати правильну концентрацію травних ферментів, а також для того, щоб не перебити відчуття голоду. «Обманути» організм, запропонувавши йому воду замість поживних речовин, можна хіба у випадках, коли термінові справи змушують перенести обід на недовгий час. Це вбереже від бажання з’їсти удвічі більше від запланованого.

У ДОБРІЙ КОМПАНІЇ

Фруктові фреші насамперед розглядаються як джерело вітамінів. Та їхня цінність цим аж ніяк не вичерпується. Вони містять комплекс органічних кислот, що стимулюють травлення, а також фітоферменти – папаїн, бромелаїн та інші природні рослинні аналоги речовин, які продукує людський організм для розщеплення їжі. Чимала їх кількість міститься в ананасах, грейпфрутах, апельсинах. Тому, для того щоб організм із легкістю впорався з білковими продуктами, перетравлювання яких зазвичай потребує чимало зусиль, варто доповнити трапезу кількома шматочками фруктів або невеликою кількістю свіжовичавленого соку. Це дозволить обійтися без розрекламованих аптечних ферментних препаратів, до того ж у максимально природний спосіб.

КРАЩЕ – ОКРЕМО

Ще один цінний компонент фрешів, особливо соків з м’якоттю – це пектини та інші харчові волокна. Такі ентеросорбенти на «відмінно» виводять з організму вже непотрібні речовини та токсини. Однак вони не можуть діяти вибірково. Тому разом зі шлаками ентеросорбенти прихоплюють з собою й цінні елементи.

Отож при прийомі вітамінно-мінеральних комплексів чи інших дієтичних добавок їх не слід запивати соками. Так само не бажано вживати вітаміни і мінерали разом із кашами, оскільки ті багаті на клітковину, тому й корисності засвояться не настільки повною мірою, як ми на це сподіваємося.

Вітамінні препарати краще поєднувати зі стравами з яєць, кисломолочним сиром, м’ясом, рибою – адже транспортним засобом, який забезпечує надходження корисних речовин у потрібну «точку призначення», є білок.

РАЗОМ – НІКОЛИ!

Не можна запивати їжу молоком. Та й узагалі, молоко не повинно розглядатись як напій, це – окремий продукт харчування. Причому такий, що має дуже характерні особливості. При потраплянні до шлунка разом з іншими продуктами молоко кожну часточку їжі обволікає плівкою – й доки ця «оболонка» не буде перетравлена, шлунок не продукуватиме ферментів, необхідних для розщеплення основної страви. А для того щоб відбувся процес перетравлювання молока, потрібно 3 години. Для порівняння, кисломолочні напої перетравлюються за годину.

Отож вживання молока в поєднанні з іншими кулінарними виробами сильно уповільнює природні травні процеси, що не йде на користь.

До продуктів-«самостійників» належать також диня, банан, виноград. Ці плоди, так само як і питні смузі з них, варто вживати окремо – через високий вміст цукру шлунок налаштується на той режим роботи, при якому інші страви перетравлюватимуться неефективно.

Питание, красота и здоровье. from ISIDA

Зателефонуйте до клініки ISIDA за номерами 0 800 60 80 80, +38 (044) 455 88 11 і ми радо відповімо на всі Ваші запитання. Або поставте своє запитання за допомогою спеціальної форми – у виринаючому вікні під час відвідування нашого сайту.