Часи роботи
  • ISIDA Медмістечко
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 21:00
  • ISIDA Оболонь
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Лівобережна
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Печерськ
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00

Коли організм каже «ні»Коли організм говорить «ні» – про харчову непереносимість розповідає педіатр Оксана Гончарук

12 січня 2018

Симптомами харчової непереносимості може бути поганий набір ваги немовлям, його поганий апетит, млявість, відсутність настрою під час годування. Перш ніж припускати нестачу грудного молока або експериментувати з догодовуванням і прикормом, варто звернутися до педіатра – адже така ситуація може бути ознакою харчової непереносимості.

ЗБІЙ У СИСТЕМІ ТРАВЛЕННЯ

Харчова непереносимість – це індивідуальна патологічна реакція організму на певний продукт або його складову. Така проблема постає через недостатню кількість або навіть повну відсутність ферментів, які беруть участь у перетравлюванні або всмоктуванні поживних речовин. Оскільки організм не здатний повноцінно перетравити їжу, в ньому накопичуються токсини. Усі патології, що виникають через такі ферментні порушення, об’єднує єдиний науковий термін – ензимопатія.

На відміну від алергії, харчова непереносимість не спричиняє помітних реакцій – таких як висипання на шкірі чи нежить. У випадку з немовлятами її взагалі можна не помітити. Між тим вживання «токсичної» їжі дуже шкодить новонародженому, гальмує його розвиток. – каже Оксана Гончарук, завідувач відділення педіатрії в ISIDA Оболонь
Тому найкращим рішенням стане завчасне виявлення потенційно небезпечних ситуацій. Достовірним способом діагностики такого спадкового захворювання як фенилкетонурія стає скринінг при народженні, під час якого у малюка беруть краплинку крові з п’яточки. Вчасно скоригована дієта надасть можливість уникнути тяжких наслідків.

Також варто пам’ятати: здоров’я дитини починається зі здоров’я батьків. Якщо хтось із них страждає на непереносимість якихось продуктів, найімовірніше малюк теж не зможе їх їсти. Ці аспекти варто врахувати ще на етапі планування вагітності. Як захистити нову людину і забезпечити їй здоровий розвиток з перших днів життя – розкажуть фахівці клініки ІSIDA.

СПАДКОВА ПРОБЛЕМА

У більшості випадків харчова непереносимість передається у спадок і розвивається від народження.
Найчастіше зустрічається лактозна непереносимість, коли організму бракує ферментів для розщеплення молока.

Рідше трапляється целіакія, при якій ворогами стають усі продукти з глютеном – клейковиною, що міститься в багатьох злаках.

А таке генетичне захворювання як фенілкетонурія (відсутність механізмів «утилізації» амінокислоти фенілаланіну) перетворює на проблему білкову їжу – накопичення фенілаланіну і його токсичних продуктів призводить до тяжких уражень центральної нервової системи.

Ці захворювання об’єднує єдина генетична природа, проте вони мають різні клінічні прояви та потребують різних методів діагностики.

З УВАГОЮ ДО НАЙМЕНШИХ НЮАНСІВ

Найбільша підступність ензимопатій у тому, що перебіг захворювань може відбуватися з малопомітними ознаками, проте мати дуже серйозні наслідки – аж до незворотних. Тому настороженість повинен викликати доволі широкий спектр відхилень: специфічний запах сечі дитини, кишкові розлади, уповільнений набір ваги, відставання в психомоторному розвитку.
Сучасні діагностичні методики дозволяють діагностувати фенілкетонурію одразу після народження під час скринінгу – аналізу крові з метою виявлення генетичних порушень. Целіакія та лактозна недостатність діагностуються з віком за допомогою генетичних методик та інших лабораторних досліджень.

ТИМЧАСОВИЙ ВАРІАНТ

Часткові порушення секреції ферментів можуть бути наслідком перенесеного шлунково-кишкового захворювання, зокрема ротавірусної інфекції. Крім того, травна система дитячого організму формується поступово. Так, у 3-4-місячних діток часткова лактозна недостатність (нестача ферментів для перетравлювання лактози) подекуди розглядається як природний етап розвитку травної системи, тобто є варіантом норми. У цей період можуть посилитися кишкові кольки. В такому разі необхідно узгодити всі кроки з вигодовування з педіатром. Можливо, знадобиться призначення спеціальних препаратів.

ДОРОСЛЕ МЕНЮ

Особливої уважного ставлення потребує період введення прикорму. Нерідко дитячий організм не може впоратися з коров’ячим молоком. Найчастіше непереносимість викликає молочний білок казеїн. У такому разі щонайменше на два тижні необхідно прибрати з раціону молоко і молочні продукти.
Небажаною стравою для малюків є пшеничні каші – через наявність глютену. Навіть часткова неготовність травної системи до зустрічі з цією речовиною може викликати запальний процес – глютенову ентеропатію. По-різному можуть бути сприйняті й м’ясні страви: одні малюки вже в річному віці з легкістю перетравлюватимуть їх, інші ж можуть іще не мати необхідних ферментів.

ТЕРАПЕВТИЧНА СТРАТЕГІЯ

Попри те, що непереносимість продуктів виникає через різні причини, основний метод лікування – дієта, яка передбачає відмову від проблемних продуктів. Вроджену ензимопатію перерости неможливо, тому відмовитися від продуктів-провокаторів потрібно буде на все життя.
Ще одним варіантом вирішення проблеми та покращення стану хворого стає замісна терапія – вживання штучних ферментів. Утім, цей метод лікування не завжди дає бажаний результат і не скасовує потреби в індивідуальній дієті.

Розмаїття харчових продуктів достатньо велике, щоб забезпечити людину всім необхідним навіть з урахуванням жорстких обмежень. На щастя, сьогодні вихід є навіть у тих випадках, коли непереносимість викликає материнське молоко – для цього розроблено особливі суміші для вигодовування.

Хочете, щоб Ваша дитина була здорова? Довірте спостереження за її здоров'ям і розвитком лікарям клініки ISIDA. Зателефонуйте до клініки ISIDA за номерами 0 800 60 80 80, +38 (044) 455 88 11 і ми радо відповімо на всі Ваші запитання. Або поставте своє запитання за допомогою спеціальної форми – у виринаючому вікні під час відвідування нашого сайту.