Часи роботи
  • ISIDA Медмістечко
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Оболонь
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Лівобережна
  • Понеділок – субота 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Печерськ
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00

Зимове меню

27 травня 2015

Холоди диктують свої правила. Все частіше замість легкої закуски хочеться підкріпитися чимось солодким, і... ось вони, зайві кілограми! А винна в цьому властива всім живим організмам біологічна програма - прагнення накопичити жирові запаси перед настанням холоднечі. І починається все не з цукерок, з'їдених взимку, а з осінніх кавунів, динь, винограду, слив. Корисні, але калорійні фрукти запускають процес набору ваги, який важко зупинити до зими. Схуднення в цей період, на відміну від весни, зажадає десятикратних зусиль. Але все ж в наших силах перехитрити природу і не піддатися на провокації апетиту. В меню є обов'язковими є всі основні продукти, але в помірній кількості.

Отже...

  • Найкраще м'ясо - індичка, кролятина, яловичина, телятина, язик, дичина: хороший склад амінокислот і відсутність жиру. До речі, яловичина, кролятина і язик допоможуть підняти і рівень гемоглобіну.

  • Найкорисніша риба - морська, яка виросла в природних умовах. Так, у нас немає доступу до північних морів, але краще заморожена риба, ніж її відсутність в харчуванні.

  • Кисломолочні продукти - постачальники білка і кальцію, який забезпечує не тільки міцність кісток і зубів, а також достатнє згортання крові.

  • Яйця - ідеальний білок. Власне білкова частина абсолютно відповідає амінокислотному складу людського тіла. У жовтку, проте, міститься багато холестерину. Молодим він на користь, оскільки з нього синтезуються необхідні для росту гормони. У зрілому ж віці перевагу варто віддати омлету з білків.

  • Корисні з бобових - квасоля. Запобігти здуття кишечника можна, видаливши з відварених фасолинок шкірку. Горох ж - справжній «сміттяр», що накопичує токсичні речовини.

  • Гарбуз. Ця «сонячна ягода» не візьме з ґрунту нічого поганого. Головна її функція - оздоровлення кишечника, виведення токсинів з організму і нормалізація обмінних процесів. У страви з гарбуза можна додати будь-які інгредієнти. А якщо вирішите влаштувати розвантажувальний гарбузовий день (можна до 600 г цього овочу), бажано доповнити меню кефіром, щоб ввести білковий компонент.

  • Овочева програма в зимовий період повинна базуватися на «рідних» продуктах: моркві, редьці, буряках, селері, капусті. Чудова рослина - топінамбур. Його рЕКЗмендують при порушеннях вуглеводного обміну, діабеті і тим, хто хоче схуднути. Це відмінна добавка до салатів з коренеплодів! А ось листовий салат з супермаркету хороший хіба що для дЕКЗру. Справа в тому, що вирощування в теплицях передбачає використання великої кількості препаратів для захисту рослин, тому з зеленню краще почекати до літа.

  • Фрукти корисні. Але! З привізними плодами потрібно бути обережними. Перевагу віддавайте імпорту з європейських країн (Туреччина, Іспанія), де приділяють велику увагу безпеці продуктів харчування. З вітчизняних - гарні яблука, пізні груші і заморожені влітку цілі ягоди - без цукру. Звичайно ж, важливе джерело вітаміну С - цитрусові. На відміну від яблук, які містять фермент, що руйнує згодом аскорбінову кислоту, вони зберігають протягом усього терміну зберігання.

  • Тарілка каші в день - не перешкода тонкої талії. Вівсянка надовго забезпечить відчуття ситості і захистить шлунок від роздратування. Гречка корисна високим вмістом заліза, а пшоно містить багато цинку, необхідного для імунітету, поліпшення стану шкіри і росту волосся, нігтів.
    Без білків ніяк!

Крім участі в побудові м'язів і інших органів, вони є універсальним транспортером вітамінів і мінералів. З білків синтезуються ферменти, які перетравлюють їжу, а також гормони, які підтримують молодість, красу і сексуальність. Тому білковий компонент повинен бути в раціоні круглий рік - сезонні варіації можуть стосуватися овочів, фруктів, жирів.

Диктують біоритми

  • Сніданок: 8.00-12.00 - найкращий час для молочних продуктів, оскільки кальцій добре засвоюється. Корисні солодкі фрукти.

  • Обід: 13.00-17.00 - час їсти м'ясо для засвоєння кровотворних елементів. Корисні овочі, а також гранат, яблука, свіжозаморожені вишні, чорниці, малина.

  • Вечеря: 18.00-20.00 - оптимальний час для легкого білка. Ідеальна риба з паровими овочами.
    Після 20.00. Тарілка «легких» фруктів, з'їдена в цей час, дасть чималу кількість калорій. І вони безперешкодно засвояться, оскільки утворення жиру відбувається саме вночі. Зате це хороший час для засвоєння кальцію - можна з'їсти нежирний йогурт або сир.


2-3 ст. л. морської капусти в день забезпечать організм йодом і допоможуть запобігти проблемам зі щитовидною залозою.

Експерт Наталія ВЕЛИКА, дієтолог клініки ISIDA

«У раціоні обов'язково повинні бути присутніми представники всіх основних груп продуктів. Щоб знайти розумний баланс між смачним і корисним, дієтологічні рЕКЗмендації ISIDA завжди базуються на медичному обстеженні: УЗД, результати аналізів. Також важлива спадковість. Всі ці фактори дозволяють врахувати індивідуальні особливості».