Холоди диктують свої правила. Все частіше замість легкої закуски хочеться підкріпитися чимось солодким, і... ось вони, зайві кілограми! А винна в цьому властива всім живим організмам біологічна програма - прагнення накопичити жирові запаси перед настанням холоднечі. І починається все не з цукерок, з'їдених взимку, а з осінніх кавунів, динь, винограду, слив. Корисні, але калорійні фрукти запускають процес набору ваги, який важко зупинити до зими. Схуднення в цей період, на відміну від весни, зажадає десятикратних зусиль. Але все ж в наших силах перехитрити природу і не піддатися на провокації апетиту. В меню є обов'язковими є всі основні продукти, але в помірній кількості.
Отже...
-
Найкраще м'ясо - індичка, кролятина, яловичина, телятина, язик, дичина: хороший склад амінокислот і відсутність жиру. До речі, яловичина, кролятина і язик допоможуть підняти і рівень гемоглобіну.
-
Найкорисніша риба - морська, яка виросла в природних умовах. Так, у нас немає доступу до північних морів, але краще заморожена риба, ніж її відсутність в харчуванні.
-
Кисломолочні продукти - постачальники білка і кальцію, який забезпечує не тільки міцність кісток і зубів, а також достатнє згортання крові.
-
Яйця - ідеальний білок. Власне білкова частина абсолютно відповідає амінокислотному складу людського тіла. У жовтку, проте, міститься багато холестерину. Молодим він на користь, оскільки з нього синтезуються необхідні для росту гормони. У зрілому ж віці перевагу варто віддати омлету з білків.
-
Корисні з бобових - квасоля. Запобігти здуття кишечника можна, видаливши з відварених фасолинок шкірку. Горох ж - справжній «сміттяр», що накопичує токсичні речовини.
-
Гарбуз. Ця «сонячна ягода» не візьме з ґрунту нічого поганого. Головна її функція - оздоровлення кишечника, виведення токсинів з організму і нормалізація обмінних процесів. У страви з гарбуза можна додати будь-які інгредієнти. А якщо вирішите влаштувати розвантажувальний гарбузовий день (можна до 600 г цього овочу), бажано доповнити меню кефіром, щоб ввести білковий компонент.
-
Овочева програма в зимовий період повинна базуватися на «рідних» продуктах: моркві, редьці, буряках, селері, капусті. Чудова рослина - топінамбур. Його рЕКЗмендують при порушеннях вуглеводного обміну, діабеті і тим, хто хоче схуднути. Це відмінна добавка до салатів з коренеплодів! А ось листовий салат з супермаркету хороший хіба що для дЕКЗру. Справа в тому, що вирощування в теплицях передбачає використання великої кількості препаратів для захисту рослин, тому з зеленню краще почекати до літа.
-
Фрукти корисні. Але! З привізними плодами потрібно бути обережними. Перевагу віддавайте імпорту з європейських країн (Туреччина, Іспанія), де приділяють велику увагу безпеці продуктів харчування. З вітчизняних - гарні яблука, пізні груші і заморожені влітку цілі ягоди - без цукру. Звичайно ж, важливе джерело вітаміну С - цитрусові. На відміну від яблук, які містять фермент, що руйнує згодом аскорбінову кислоту, вони зберігають протягом усього терміну зберігання.
-
Тарілка каші в день - не перешкода тонкої талії. Вівсянка надовго забезпечить відчуття ситості і захистить шлунок від роздратування. Гречка корисна високим вмістом заліза, а пшоно містить багато цинку, необхідного для імунітету, поліпшення стану шкіри і росту волосся, нігтів. Без білків ніяк!
Крім участі в побудові м'язів і інших органів, вони є універсальним транспортером вітамінів і мінералів. З білків синтезуються ферменти, які перетравлюють їжу, а також гормони, які підтримують молодість, красу і сексуальність. Тому білковий компонент повинен бути в раціоні круглий рік - сезонні варіації можуть стосуватися овочів, фруктів, жирів.
Диктують біоритми
-
Сніданок: 8.00-12.00 - найкращий час для молочних продуктів, оскільки кальцій добре засвоюється. Корисні солодкі фрукти.
-
Обід: 13.00-17.00 - час їсти м'ясо для засвоєння кровотворних елементів. Корисні овочі, а також гранат, яблука, свіжозаморожені вишні, чорниці, малина.
-
Вечеря: 18.00-20.00 - оптимальний час для легкого білка. Ідеальна риба з паровими овочами.
- Після 20.00. Тарілка «легких» фруктів, з'їдена в цей час, дасть чималу кількість калорій. І вони безперешкодно засвояться, оскільки утворення жиру відбувається саме вночі. Зате це хороший час для засвоєння кальцію - можна з'їсти нежирний йогурт або сир.
2-3 ст. л. морської капусти в день забезпечать організм йодом і допоможуть запобігти проблемам зі щитовидною залозою.
«У раціоні обов'язково повинні бути присутніми представники всіх основних груп продуктів. Щоб знайти розумний баланс між смачним і корисним, дієтологічні рЕКЗмендації ISIDA завжди базуються на медичному обстеженні: УЗД, результати аналізів. Також важлива спадковість. Всі ці фактори дозволяють врахувати індивідуальні особливості».
Задайте своє запитання
Якщо у Вас виникли запитання, обов'язково задайте їх у клініці Isida за телефонами:
0-800-35-92-86 (для українських операторів зв'язку),
+38-044-455-88-11 (для міжнародних),
через Telegram або Viber за номером:
+38-097-455-88-11
Також можливо задати своє запитання на спеціально створеній для цього формі сайту.