Часи роботи
  • ISIDA Медмістечко
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 21:00
  • ISIDA Оболонь
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Лівобережна
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Печерськ
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00

В правильній компанії

25 травня 2015
  • Для міцності кісток

Молочні, особливо кисломолочні, продукти лідирують серед харчових джерел кальцію. Майже 99% цього важливого елементу організм використовує для побудови здорових зубів і міцного скелету. А крім того, кальцій бере участь в передачі нервових імпульсів між клітинами, відповідає за згортання крові і допомагає синтезувати потрібні ферменти. Під час вагітності і лактації потреба в кальції зростає майже в 2 рази.
Важливий цей елемент і в солідному віці, коли кишечник гірше засвоює цінну речовину через гормональні перебудови.
Що врахувати? Молоко корисне дітям. А ось дорослим варто віддати перевагу кисломолочним продуктам – йогурту, кефіру, нежирному сиру. А ще варто пам’ятати про антагоністи, які заважають засвоєнню кальцію. Це продукти, багаті на щавельну кислоту. Так, її немало в щавлі, але ще більше в таких улюблених ласощах як кава, шоколад і какао. Також оксалатами (похідними щавельної кислоті) насичені помідори, шпинат, ревінь і навіть нейтральний на смак листовий салат.
Що робити? Обмежте кількість кави і шоколаду і не сідайте влітку на строгу помідорно-салатну дієту. Важливо також контролювати наявність щавельної кислоті в сечі. Адже від щавельної кислоти утворюються солі оксалату в нирках.

  • Для здоров’я щитоподібної залози

Йод – важливий будівельний матеріал для гормонів щитоподібної залози. При його дефіциті залоза намагається цю нестачу компенсувати – вона збільшується в розмірах, що, в результаті, може привести до нездатності нормально функціонувати. Через зниження активності залози страждають інтелект, емоційний стан і зовнішній вигляд, зокрема, з’являється набряклість, схильність до ожиріння. Погодьтесь, коли обриси в дзеркалі стають далекими від ідеалу, набагато частіше виникає думка сісти на дієту і почати харчуватися лише одними капустяними листочками, ніж перевірити стан щитоподібної залози. Однак в дієтах є нюанси.
Що врахувати? Білокачанна і червонокачанна капуста – прекрасні продукти, багаті рослинною клітковиною, вітамінами, калієм. Більш того, ці овочі містять сполуку, яка сприяє схудненню! Але є дуже важливе попередження: в капусті також міститься речовина, що виводить з організму йод. Тому прихильниці капустяних дієт вже через місяць експериментів над собою ризикують відчути слабкість, дискомфорт і дратівливість.
Що робити? Вживаючи капусту, поєднуйте її з джерелами йоду. Наприклад, підсоліть салат морською або йодованою сіллю. Або ж в той день, коли в меню є страва зі звичайної капусти, іншого разу з’їжте пару ложок капусти морської, бажано разом з білковим продуктом – сиром, яйцем, креветками і рибою.

  • Для бадьорості і краси

Однією з найбільш розповсюджених проблем серед жінок дітородного віку є дефіцит заліза, необхідного для побудови гемоглобіну – білкової сполуки, яка доставляє тканинам кисень. Нестача кисню призводить до швидкої стомлюваності і зниження фізичної активності. На заняття спортом або танцями не залишається сил, від чого слабкість і в’ялість тільки посилюються. Звичайно, урізноманітнити меню багатими залізом фруктами, овочами і ягодами – відмінна ідея, однак варто пам’ятати, що залізо в організмі набагато краще засвоюється з продуктів тваринного походження – яловичини, язика, перепела, дичини.
Що врахувати? Терапевтичний ефект від граната або яловичого стейка, з’їдених з метою підвищити рівень гемоглобіну, суттєво знизиться, якщо запити їх чаєм. Так, цьому напоєві притаманно багато цілющих властивостей, але відомий він також тим, що погіршує всмоктування в травному тракті заліза. Його гальмуючі властивості обумовлюють таніни – в’яжучі речовини, які надають чаю терпкий присмак.
Що робити? Зробіть чаювання у вашій родині окремим ритуалом. А для того, щоб залізо краще засвоювалось, додавайте до м’ясних страв гарнір з овочів, багатих вітаміном С – квашену капусту, болгарський перець. Або з’їжте на закуску яблуко.

  • Для стрункості фігури
    Довгі проміжки між прийомами їжі – вірний спосіб набрати зайві кілограми. Апетит, що розігрався не на жарт, в результаті примусить з’їсти набагато більше, ніж планувалось. Якщо немає можливості для повноцінного обіду, підійде і перекус.
    Що врахувати? Здорова альтернатива чіпсам – сухофрукти. Але… в крихітній 20-грамовій порції кураги і чорносливу не менше 10 грамів чистих вуглеводів – фруктози і глюкози! А рекомендована щоденна норма для представниць прекрасної статі – не більше 70 грам. Так що ж – краще віддати перевагу свіжому яблуку? Однак і тут пастка: оскільки фрукти багаті органічними кислотами, здатними стимулювати апетит, вже за 15 хвилин може дуже захотітися чаю з печивом!
    Що робити? Доповніть яблуко шматочком нежирного сиру – адигейського, рікоти або моцарели. Білок дасть організму відчуття ситості, необхідні амінокислоти і посприяє кращому засвоєнню вітамінів і мінералів з яблука або іншого фрукту. З цією ж метою добре додавати сир і яйця в овочеві салати.

Експерт Наталя Велика, дієтолог-нутриціолог клініки ISIDA
Улюблені страви, які приносять радість, повинні бути на столі обов’язково. Щоб мозок сповна отримав задоволення навіть від маленької порції ласощів, треба уважно ставитися до кожного прийому їжі: не варто поєднувати трапези з переглядом телевізора, читанням або бесідами.