Часи роботи
  • ISIDA Медмістечко
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Оболонь
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Лівобережна
  • Понеділок – субота 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00
  • ISIDA Печерськ
  • Понеділок – п'ятниця 8:00 – 21:00
  • Субота 9:00 – 21:00
  • Неділя 9:00 – 18:00

Смачні подорожі

25 травня 2016

Кулінарні тури стали модним трендом. Які напрямки є найбільш актуальними весняною порою?

ПОРТУГАЛИЯ: свято водної стихії

Невеличке рибальське селище Назаре, розташоване в 100 км від Лісабона на Атлантичному узбережжі, влітку – Мекка для серферів. Тут, в океанських глибинах, знаходиться найбільша в Європі підводна ущелина. Завдяки цьому геологічному феномену хвилі біля берега досягають величезної висоти. Весною ж Назаре перетворюється в кулінарну столицю Португалії. 7 травня проходить День людини моря – грандіозний фестиваль, що оспівує морські традиції. Його невід'ємна частина – масове гуляння, де панують риба і морепродукти. У свято, узбережжя, уздовж котрого простягаються кафе і ресторани, огортає п'янкий аромат, оскільки свіжовиловлені восьминоги, креветки і кальмари прямо відправляються на гриль. А з тріски – бакаляу - португальські кухарі можуть приготувати 300 страв!

ФРАНЦІЯ: фестиваль класики

Обов'язковий пункт весняної подорожі гастрономічного туриста – курорт Віттель. Це місце відоме не тільки цілющими термальними водами. В останній уїк-енд квітня в містечко з'їжджаються цінителі такого відомого французького спеціалітету як жаби. Кількість з'їдених жаб’ячих лапок на міжнародному фестивалі обчислюється тонами. А рецептів приготування і зовсім не злічити! Лапки, підсмажені з петрушкою і часником – найпростіші. Професіонали знають, як приготувати жаб'яче м'ясо, щоб воно нагадувало курятину, краба або равликів, якими травами делікатес приправити, і, звичайно ж, – яким вином супроводити.

НІМЕЧЧИНА: у пошуках ідеальної спаржі

Спаржевий сезон в Європі починається в квітні і завершається 24 червня. У Німеччині для шанувальників делікатесу розроблений туристичний маршрут: «Баденська дорога спаржі» стартує в Шветцінгені, веде через Райлінген, Карлсруе, Растштат та фінішує у Шерцхаймі. Подорож на автомобілі або велосипеді (велотрек розташований трохи далі від траси) дарує можливість милуватися пейзажами та відвідати історичні місця. Однак, головна визначна пам'ятка маршруту – Спаржеві поля. Можна спостерігати за роботою збирачів, а можна – власноруч відкопати дорогоцінні паростки. Тих, кому чужі сільськогосподарські радості, запрошують до ресторану. Імениті кухарі вважають за честь пропонувати все нові і нові фантазії на тему спаржі і вишуканих соусів.

Практично у кожному населеному пункті на 136-кілометровій «дорозі спаржі» проходять тематичні фестивалі. До слова, участь в цих гастрономічних святах не загрожує талії. Чудові паростки містять мінімум калорій і сприяють очищенню організму.

КАТАЛОНІЯ: гастрономічний рай

Ласощі у стилі бароко – barroc i saborоs –саме так називають каталонські страви. І, для цього є всі підстави: місцева кухня визнана найбагатшою і найскладнішою в Іспанії. До переліку шедеврів, обов'язкових для дегустації, входять хамон, ковбаси, сири, оливки, місцеві варіації паельї з морепродуктами, запечена цибуля-шалот. На додаток – нескінченне різноманіття тонких соусів. Традиційним десертом вважається каталонський крем. У минулі часи його готували всього лише раз на рік, 19 березня, в день Святого Йосипа. Сьогодні ж це ніжне крем-брюле – одна з класичних позицій ресторанних меню.

Вибір закладів у Каталонії величезний: від малопомітних барів «для своїх» до всесвітньо відомих мишленівських ресторанів. А для того, щоб побачити все кулінарне багатство Середземномор’я відразу, варто навідатись на ринок Бокерія в Барселоні. Його достаток здатен збентежити навіть досвідченого кулінара, тому тут проводять тематичні екскурсії – пояснюють, як обирати продукти і вчать готувати традиційні страви.